Adriaan Volkers, Hoorn, gezicht op de Binnenluiendijk

prijs
€ 1.000
datum plaatsing
25-01-17
adverteerder
Jan
type
aangeboden
adverteert sinds
23-04-2014
plaatsnaam
Koggenland / Opmeer
telefoon
0653129139
gezien
6 x
snelcode info
3506288

Prijs te hoog? Doe een bod

LET OP! Na verzending ontvang je een e-mail waarmee je de bieding dient te activeren.

Omschrijving

zicht op Italiaanse Zeedijk
olieverf op doek, 75 x 52 cm
gemonogrammeerd, AV, r.o.
EUR 1000,-

Adriaan Volkers

Hoorns schilder en zilversmid

n Volkers werd op 29 februari 1904 in Hoorn geboren. Al jong toonde hij belangstelling voor de tekenkunst. Lege plekken in schoolschriften werden gevuld met portretten van medeleerlingen, tot groot ongenoegen van de leerkrachten. Voor tekenen kreeg hij echter een negen.

Het zal niemand verbazen, dat deze jongen na zijn schooltijd niet aardde in de kruidenierszaak van zijn familie. Drie maanden hield hij het vol. Daarna ging hij in de leer bij een zilversmid, wat beter paste bij zijn artistieke aanleg. Bovendien bleef hij zich voortbewegen op het terrein van zijn oorspronkelijke belangstelling, de tekenkunst. Zelfs fietste hij eenmaal per week naar een grachtenpand in Amsterdam, waar hij gratis les kreeg van de beroemde Lizzy Ansingh, één van de Amsterdamse Joffers (een groep schilderessen uit het begin van de 20e eeuw). In deze periode behaalde hij zowel een L.O.- als een M.O.-akte tekenen.

In 1932 trouwde Adriaan Volkers met Mej. D. Zaal. Zij bezat de vaardigheid om kunstige borduurwerken te maken, zodat gezamenlijke exposities aan huis gegeven konden worden, die veel publiek trokken. De plaatselijke pers was enthousiast. In krantenknipsels uit de

30-er jaren vinden we zinnen terug als: "Deze werken zingen stil om de schoonheid van het leven, of ondergaan de moeiten en smarten daarvan." Ergens anders staat: "Hier geniet men ten volle het werkelijk schoone." Nu komen zulke woorden misschien bombastisch over, maar de journalisten waren ongetwijfeld oprecht onder de indruk van deze "veelzijdig begaafde mensch". Bovendien vonden zij de prijzen van zijn kunstwerken zeer laag.

De schilderijen en tekeningen werden dan ook aanbevolen als Sinterklaascadeaus.

In 1939 kon de pers met trots melden, dat drie werken van Adriaan Volkers uitgekozen waren voor een expositie in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Treffend was, dat Kasper Niehaus (een bekend kunstcriticus van De Telegraaf) tussen de 400 geëxposeerde stukken het drietal van deze kunstenaar opmerkte. Uiteindelijk werden dan ook twee van zijn werken geselecteerd voor een eretentoonstelling in Arnhem, die door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog helaas nooit zou plaatsvinden. De schilderijen waren echter inmiddels al afgevoerd naar Arnhem en zouden later worden teruggevonden in Medemblik, waar zij opgeslagen lagen tussen beroemde werken als De Nachtwacht.

De Duitse autoriteiten lieten ondertussen hun oog vallen op Adriaan Volkers. Zij wilden hem onderbrengen in Den Haag, waar hij hun persoonlijke schilder zou moeten worden. Hij voelde hier weinig voor en besloot onder te duiken. Enige tijd verbleef hij in een boerderij in Limburg, waarvan hij een fraaie pentekening maakte.

Na de oorlog is deze kunstenaar onder meer werkzaam geweest als zilversmid voor Roozendaal en anderen. Ook gaf hij tekenles. De privé-lessen bevielen hem hierbij beter dan het schoolonderwijs. Vele leerlingen bewaren daar goede herinneringen aan.

Deel deze advertentie met:
|
oud en/of mooi...