Hé, waar gaat die wesp heen?

Als je dit leest, zit je misschien al lekker buiten. Net als vorig jaar toen het voorjaar ook vroeg zijn intrede deed. Je kijkt eens om je heen en vraagt je af wat je met de tuin gaat doen. Zomergoed plaatsen? Misschien een hele reconstructie? Terwijl je wat voor je uit zit te mijmeren zie je een wesp over de schutting komen vliegen. Zo, dat is een grote! Je krabt eens op je hoofd. Een wesp, nu al?

 

Wespenkoninginnen ontwaken uit hun slaap zodra in het voorjaar de temperatuur richting de 20 graden gaat. Ook zij zijn blij dat het lente is en trekken er meteen op uit! De dames gaan op zoek naar een mooi stekje om hun nest te bouwen. Ze kijken daarbij uit naar een lekker beschut plaatsje waar ze verwachten niet al te zeer gestoord worden. Misschien vinden ze hun ‘bouwgrond’ wel bij jou in de schuur! Of in de spouwmuur, onder dakpannen of de dakgoot. Onder de carport of in een boom of haag. Mogelijkheden genoeg!

 

Wespen in het voorjaar

Natuurlijk, de kans is klein, maar zie je nou zo’n grote wesp vliegen, probeer ze dan weg te jagen. Voorkom in elk geval dat ze het plekje vindt waar ze naar op zoek is. Als je gaandeweg het voorjaar vaker wespen in de tuin ziet, is het verstandig om hun weg te volgen. De wespen die je dan ziet zijn vast en zeker werksters, op weg van en naar het nest, al dan niet met een (stuk) insect in hun mond. Ze brengen die insecten naar het nest, alwaar larven hongerig wachten. Als dank voor de maaltijd braken de larven een zoete vloeistof uit, die wordt opgezogen door de werksters. Het is hun brandstof! Als je de vliegroute van de wespen volgt, kom je vroeg of laat uit bij hun nest. 

 

Kunnen de kinderen nog buiten spelen?

Indien het wespennest op jouw terrein zit, vraag je dan af of de aanwezigheid van enkele duizenden wespen in het nest komende zomer voor problemen kan zorgen. Kunnen je kinderen nog wel buiten spelen? Kan de hond onbekommerd rondrennen? Kunnen jullie nog lekker buiten barbecueën of een drankje doen? Als je op die vragen met ‘ja’ kunt antwoorden, hoef je niks te doen. Laat de natuur dan zijn gang gaan. Als je vermoedt dat de wespen wél voor flink wat overlast zullen zorgen, dan is het nú tijd om in te grijpen. 

 

Een beginnend wespennest zelf weghalen?

Als je de nodige wespensteken voor lief neemt, kun je proberen om een beginnend wespennest zelf weg te halen. Hopelijk ben je niet allergisch voor wespengif! Ook al zitten er nog maar tientallen tot enkele honderden wespen in het nest, ze worden met z’n allen wel héél erg boos als je hun nest belaagt, of zelfs al als je te dichtbij komt. Slechte ideeën? Met een stok op het nest slaan, de tuinslang of gasbrander erop zetten, het nest wegsnijden en in een emmer water laten vallen of het zelf spuiten met gif, het is en blijft linke soep.

 

Neem geen risico met een wespennest!

Neem gewoon geen risico en laat je het wespennest weghalen door een ervaren vakman. Via Wespenbestrijders vind je simpel en snel een lokale wespenbestrijder. Hij zit bij jou in de buurt en is dus zo bij je. Veilig en vakkundig haalt hij het nest voor je weg, zodat jij deze zomer rustig op het terras kunt genieten van je hapje en drankje en de kinderen vrolijk in de tuin kunnen spelen zonder dat ze bedreigd worden door hongerige en dus agressieve wespen.

Meer tips & weetjes