Een rioolverstopping zie je niet aankomen en komt ook nog eens altijd ongelegen. Ineens zakt het water niet weg in het toilet, maar het komt juist omhoog! Of je staat in een laag water na het douchen: het loopt niet door. Het water in de gootsteen blijft staan of erger nog: het afvalwater van de vaatwasser komt ineens onder de keukenkastjes uit… Wat doe je als zoiets je overkomt? En nog beter: hoe voorkom je het juist?
Om met het laatste te beginnen - want voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen: het is belangrijk om je te realiseren wat riolering eigenlijk is. Wikipedia omschrijft het als volgt: De riolering is de infrastructuur waarop afvalwater geloosd, ingezameld en getransporteerd wordt. Een rioolstelsel is een systeem van buizen (riolen), putten en pompen dat in steden en dorpen ondergronds is aangelegd. Het is bedoeld om het afvalwater en hemelwater op een veilige en hygiënische manier af te voeren.
126.000 kilometer
En zo is het. Nederland heeft het beste rioleringsstelsel ter wereld. Alle huishoudens en bedrijven in het land zijn erop aangesloten. Dat is bijzonder, want je hoeft maar over de grens te gaan om te zien dat het niet overal even goed geregeld is. In België zijn er nog veel beerputten en septische putten in gebruik. In ons land ligt 126.000 kilometer riolering. En dan hebben we het nog niet over alle afvoeren en buizen die vanuit onze woningen en bedrijfspanden naar de riolering lopen...
Ziektes
Het is niet alleen fijn en gemakkelijk dat we over riolering beschikken, het is ook van groot belang voor de volksgezondheid. Via afvalwater worden ziektes als cholera, dysenterie, difterie, cholera, hepatitis, de pest en allerlei andere bacteriële, virale en worminfecties verspreid. Dat weten we van vroeger. Omdat we dankzij het rioleringsstelsel niet meer direct in aanraking komen met afvalwater zijn veel van de genoemde ziektes uitgebannen in ons land. Dat is een groot goed.
Uitnodigend toilet
We zijn met z’n allen inmiddels zo gewend aan het gegeven dat we over riolering beschikken, dat we het niet altijd meer waarderen. We lijken soms niet te beseffen waar riolering voor bedoeld is: om afvalwater af te voeren! En dus niet om allerlei andere rotzooi in te dumpen. Maar het is zo verleidelijk hè? Dat uitnodigende toilet, die gootsteen waar je van alles door kunt spoelen. Want ja, waar blijf je er anders mee? De rioolspecialisten van Rioolprobleemkwijt.nl komen wat dat betreft de gekste dingen tegen in hun werk. Een bloemlezing van zaken die in afvoeren en rioleringsbuizen worden aangetroffen bij een verstopping:
- tampons
- maandverband
- vochtige doekjes
- lege wc-rolletjes
- luiers
- condooms
- medicijnen
- zand/stof
- verfresten
En nog gekkere dingen:
- wc-borstels
- speelgoed
- mobiele telefoons
- boekjes
- handdoeken
- lege shampoo flacons
- lunchpakketten
- handschoenen
- mondkapjes
Toch een verstopping?
Het verhaal moge duidelijk zijn: als je geen verstoppingen wilt, moet je het riool gebruiken waar het voor bedoeld is: afvalwater. En niet meer dan dat. Natuurlijk kun je geheel buiten je schuld eens te maken krijgen met een rioolverstopping. Ga dan niet zelf lopen rommelen, maar schakel direct een lokale rioolspecialist in via Rioolprobleemkwijt.nl. Je kunt hooguit proberen een verstopte afvoer open te krijgen met een plopper. Gebruik zeker geen chemische ontstoppingsmiddelen, want die zijn niet alleen slecht voor het milieu, ze kunnen ook nog eens voor ernstige brandwonden zorgen. Plus dat ze lang niet altijd doen wat ze beloven. Een rioolverstopping is zo opgelost als je direct