Vroeger moest je naar een bank of tussenpersoon, om te bespreken wat je maximale hypotheek was en tegen welke rente deze kon worden afgesloten. Tegenwoordig kan dit ook online. Veel sneller en gemakkelijker, maar houd er wel rekening mee dat je niet zomaar alle hypotheekrentes kunt vergelijken. Je persoonlijke situatie kan er namelijk voor zorgen dat er een opslag gerekend wordt, of dat je een korting krijgt op de rente. Iedere bank hanteert weer een eigen stelsel met kortingen en toeslagen. Wil jij korting krijgen op je hypotheekrente of in ieder geval een renteopslag voorkomen? Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.
1. Rentekorting bij een annuïtaire of lineaire hypotheek
Tijdens de kredietcrisis stonden veel woningen onder water. Om dit te voorkomen moedigt de overheid nu aan een hypotheek af te lossen, door alleen nog maar de rente van een nieuwe annuïtaire of lineaire hypotheek aftrekbaar te laten zijn. Hypotheekverstrekkers lopen ook minder risico wanneer wordt afgelost. Zij maken aflossing aantrekkelijker door een lagere hypotheekrente te rekenen voor annuïtaire of lineaire hypotheken.
2. Pakketkorting bij afname meerdere producten van een hypotheekverstrekker
Veel banken bieden meerdere producten aan, zoals betaalrekeningen, spaarrekeningen en hypotheken. Een aantal banken geeft korting op de hypotheekrente als je ook bijvoorbeeld een betaal- of spaarrekening bij de die bank hebt. Let er welk op dat vaak als aanvullende eis wordt gesteld dat je salaris of ander inkomen op die rekening wordt gestort.
3. Kies voor een budgethypotheek
Voor flexibiliteit betaal je over het algemeen meer. Wil je korting krijgen op je hypotheekrente, dan kun je ook voor een budgethypotheek kiezen. Hierbij gelden minder ruime voorwaarden, zoals een kortere geldigheid van de hypotheekofferte. Let er wel op dat de beperktere voorwaarden bij je wensen en situatie passen. Moet je bijvoorbeeld namelijk de offerte alsnog verlengen, dan bespaar je niets en kom je misschien zelfs duurder uit.
4. Korting op de rente bij een duurzame woning
Een aantal banken waaronder ABN AMRO, Nationale Nederlanden, Rabobank en Triodos geeft een rentekorting van 0,1 tot 0,5 procent als je woning aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoet. De reden die hiervoor genoemd is dat de hypotheekverstrekkers een duurzamere samenleving nastreven. Er zal echter ook meespelen dat hoe duurzamer de woning is, hoe kleiner de kans op een grote toekomstige waardedaling. Bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor de korting wordt gekeken naar de energie-index of EPC-norm.
5. Rentekorting bij overwaarde
De meeste banken hanteren zogenaamde risicoklassen. Hierbij geldt dat hoe lager de hypotheek is in verhouding tot de woningwaarde, hoe lager de hypotheekrente. Los je (extra) af op je hypotheek of is de waarde van je woning ook sterk gestegen de laatste jaren, dan kom je mogelijk in een lagere risicoklasse terecht. Let op: er zijn maar enkele banken die zelf de risicoklasse aanpassen, in de meeste gevallen zul je er zelf om moeten vragen.
Zoals je leest zijn er diverse manieren om in aanmerking te komen voor rentekorting, of op zijn minst een renteopslag te voorkomen. Doe er je voordeel mee, en voorkom dat je een hogere hypotheek betaalt dan nodig!