Interview Uitvaartverzorging Duin

Uitvaartverzorging Duin echt Alkmaars en voor iedereen

Als jongen speelde echte Alkmaarder Tim Duin (1974) tussen de rouwauto’s van de zaak van zijn vader. Later deed hij de mavo, vervolgens de detailhandelsschool en ging werken in een kledingzaak. Hij dacht wel dat hij ooit in de zaak van zijn vader zou treden. Toch kwam die vraag van vader Jan al veel vroeger dan gedacht. Tim was 21 toen zijn vader hem de gelegenheid bood om in het bedrijf te groeien. Eerst deed hij vooral werk achter de schermen, zoals aangifte van overlijden doen op gemeentehuizen, huisartsen informeren, transport, drukwerk bezorgen, de overledene verzorgen, bij condoleances de verwelkoming doen. Drie jaar later ging hij voor het eerst naar familie om na een overlijden alles door te spreken. Dat was vanzelfsprekend een hele stap.


Het begin begon in 1914.

‘Ik was jong toen ik in de zaak kwam, een echte Alkmaarse jongen ook. Maar vanaf het moment dat ik bekend werd als iemand van de uitvaartverzorging paste ik mijn gedrag in de stad aan, hoewel ik niet zo’n ruige jongen was, hoor’. Tim haalde ook het diploma als uitvaartverzorger. Sinds 2006 heeft hij het werk helemaal van zijn vader overgenomen. Zijn vader nam het over van zijn opa, ook Jan. En die was weer de ‘voorloper’ voor de Uitvaartvereniging D.E.V. uit 1914 en de Stichting Sint Josef Uitvaartverzorging uit 1916. Opa Jan combineerde het met zijn werk als accountant. De voorloper is degene die de uitvaart organiseert met de familie en begeleidt. In de veertiger jaren van de vorige eeuw nam zijn opa de vereniging en de stichting over als Uitvaartverzorging Duin en in 1980 was het de beurt aan Tim’s vader. Sinds 2010 is de zaak gevestigd aan de Lindenlaan in een gewone Alkmaarder volksbuurt. Achter het woonhuis is het kantoor en de opvallend grote bedrijfsruimte voor de rouwauto’s, de kisten, de koelingen, de drukkerij en dergelijke.

Meer ruimte voor opbaring
‘Vroeger ging het vooral om de uitvaart van overledenen van katholieke huize, in het dorp dat Alkmaar toen nog was. Nu zijn we gewoon een instelling die voor iedereen dienstbaar ter beschikking staat’, zegt Tim. Naast hemzelf zijn er drie fulltime uitvaartleiders (twee mannen, een vrouw), een chauffeur en enkele algemene medewerkers verbonden aan de zaak. Er is in de laatste decennia veel veranderd in het uitvaartwezen. ‘Uitvaarten hebben meer persoonlijke kleur dan vroeger. Daar gaan wij natuurlijk helemaal in mee. In onze uitvaartcentra in Alkmaar aan de Van Maerlantstraat en in Koedijk aan de Kerkelaan zijn de familieden en kennissen helemaal vrij om te kiezen wanneer ze willen komen naar degene die ligt opgebaard. We geven hen de sleutel van die suites. Maar ook vinden opbaringen veel meer thuis plaats. Dat kan ook, omdat veel mensen veel ruimer wonen dan vroeger’. En ook tijdens de uitvaart is er bij Duin alle ruimte voor eigen inkleuring, waar de uitvaart ook plaatsvindt.

Onderscheidend
Er zijn ook veel meer personen die zich met uitvaartverzorging bezig houden. ‘Waren we vroeger in de regio Alkmaar met drie bedrijven, nu zijn het er wel zeventien. Dat maakt onze positie anders, hoewel wij er gewoon voor iedereen zijn en altijd kijken hoe we een goed afscheid mogelijk kunnen maken, ook financieel. En vergis je niet wat 24-uurs bereikbaarheid gedurende alle dagen van het jaar betekent’. Wij kunnen die bereikbaarheid met elkaar delen en toch heel persoonlijk dienstbaar blijven. Bij ons is het de gewoonte dat degene die samen met de nabestaanden organiseert ook uitvoert. En we hebben allemaal, als uitvaartleiders, weer een andere sfeer. De nabestaanden zitten niet vast aan één persoon. Wel is voor ons uiterlijke herkenbaarheid op de een of andere manier tijdens een uitvaart belangrijk, daar zijn we graag professioneel in’.

Uitvaartverzorging Duin
Lindenlaan 100
1815 HJ Alkmaar
www.uitvaartverzorgingduin.nl
info@uitvaartverzorgingduin.nl
072 5115238
  • Prijs zie omschrijving
  • Datum plaatsing 14-04-19
  • Adverteerder DUIN Uitvaartverzorging
  • Type aangeboden
  • Adverteert sinds 19-09-2018
  • Plaatsnaam Alkmaar
  • Telefoon 0725115238
  • Gezien 354 x
  • Snelcode info 20594404

Deze adverteerder wenst geen zichtbare biedingen te ontvangen. Je kunt de adverteerder mailen via de button ‘Stuur een e-mail’.

// Alkmaar