5 vragen over onbeperkt mobiel internet

Het wordt tegenwoordig door steeds meer providers aangeboden: onbeperkt mobiel internet. Twijfel jij nog tussen een grote databundel of onbeperkt internet? En is onbeperkt wel echt onbeperkt? We beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over onbeperkte mobiele data.

 

  1. Is onbeperkt ook echt onbeperkt?

Voor veel mensen waarschijnlijk de belangrijkste vraag: is een onbeperkt data-abonnement wel echt onbeperkt? Het antwoord is nee: ondanks de enigszins misleidende benaming heb je altijd te maken met een fair use policy. Dit houdt in dat een provider je alsnog een datalimiet kan opleggen.

 

Voorbeeld van een fair use policy:

 

Je kunt elke dag 5 GB gebruiken. Heb je 5 GB verbruikt, maar is de dag nog niet om? Dan kun je je bundel handmatig aanvullen, bijvoorbeeld in de online omgeving van je provider. Je kunt je bundel onbeperkt aanvullen, vandaar de benaming ‘onbeperkt internet’.

 

Er zijn ook providers die je een lagere internetsnelheid geven wanneer je de limiet hebt bereikt. Je kunt in zo’n geval je databundel onbeperkt gebruiken, maar je internetsnelheid wordt (soms een heel stuk) lager.

 

  1. Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een mobiel abonnement met onbeperkte data? 

Er zijn 3 belangrijke dingen om rekening mee te houden wanneer je een onbeperkte databundel wilt afsluiten:

 

De maximumsnelheid van het internet

“Zolang het 4G is, is de snelheid van het internet vast wel prima.” Nee dus. Ondanks dat veel mensen dit denken, zijn er toch providers die je via 4G een lage maximumsnelheid aanbieden. Zo’n provider kan dan wel goedkoop zijn, maar je kunt er veel last van ondervinden als je continu een trage verbinding hebt.

 

De fair use policy van de provider

Veel providers hanteren een zelfde soort fair use policy als hierboven is uitgelegd: een daglimiet die je zelf handmatig kunt aanvullen. Toch zijn er ook aanbieders die je een strengere fair use policy opleggen, waardoor je veel sneller tegen een limiet aan zit. Het is goed om te weten waar je aan toe bent voor je een abonnement afsluit.

 

De hoeveelheid data die je in het buitenland kunt gebruiken

Ga je naar het buitenland? Dan kun je bij geen enkele provider je databundel onbeperkt gebruiken. Je datalimiet is bij elke provider anders, en hangt af van de prijs die je per maand betaalt. Over het algemeen geldt: hoe minder je betaalt, hoe lager je databundel in het buitenland is.

 

  1. Kan ik het onbeperkte internet ook gebruiken als alternatief voor internet thuis?

Dit zou natuurlijk de uitkomst zijn: je bestelt een simkaart die je vervolgens in een router stopt, om altijd en overal te kunnen internetten. Geen dure internetabonnementen meer, gewoon online via je mobiele data. Helaas zijn providers hierop ingespeeld en bieden je daarom een fair use policy aan, waardoor je continu handmatig je data moet ‘verversen’. Erg irritant natuurlijk wanneer je via Netflix een serie aan het kijken bent.

 

  1. Wanneer is onbeperkt internet voordeliger dan een grote databundel?

Dit ligt er natuurlijk net aan hoeveel data je verwacht te gebruiken. Wil je een bundel met ten minste 50 GB per maand? Dan is een onbeperkte bundel vaak voordeliger geprijsd. Een bundel van 50 GB is overigens echt alleen nodig als je verwacht dagelijks via 4G filmpjes te kijken, bestanden te downloaden en muziek te streamen.

 

Gebruik je je telefoon om af en toe een filmpje te kijken, maar voornamelijk om bereikbaar te zijn en onderweg te kunnen appen? Kies dan niet voor onbeperkt internet, maar in plaats daarvan voor een bundel van zo’n 4 tot 5 GB. Vergelijk zelf wat er voor jou het beste uitkomt.

 

  1. Welke providers bieden onbeperkt internet aan? 

Er zijn nu een aantal grote providers die onbeperkt internet aanbieden, waaronder KPN, Vodafone en T-Mobile. Je kunt al hun pakketten vergelijken voor het beste aanbod.

Meer tips & weetjes