DDR medaille Kollectief van de socialistische arbeid,jr '60

DDR Medaille Kollektiv der sozialistischen Arbeit (Kollectief van de socialistische arbeid)
Datering voor 1970
Met origineel draagteken
In origineel doosje.
Diameter: 30 mm
In goede staat
Van deze medaille zijn 5 exemplaren leverbaar


De medaile is vierkant met ronde hoeken en meet 30 mm bij 30 mm. Op de medaille staan de stralen van een ster in brons uitgevoerd. In iedere hoek is een eikenblad weergeven. In het midden staat een rode cirkel met daarin een hamer, een passer en twee aren.
De hamer in het DDR-wapen symboliseerde de arbeiders in de fabrieken en is een deel van het communistische symbool van de hamer en sikkel. De passer verwees naar de intelligentsia en de ring van rogge naar de boeren.De cirkel is omgeven door de tekst: "KOLLEKTIV DER SOZIALISTISCHEN ARBEIT". De achterzijde bevat de tekst: "SOZIALISTISCH ARBEITEN LERNEN UND LEBEN" (socialistisch werken, leren en leven). Onder de tekst staan twee eikenbladeren. De medaille is bevestigd aan een draagteken door middel van een haakje aan de achterzijde. Dit draagteken heeft aan de voorzijde de vlag van de DDR. De afmeting bedraagt 27 mm bij 12 mm.

Achtergronden
De eretitel "Kollektiv der sozialistischen Arbeit" werd ingesteld op 15 maart 1962. De titel verving de eretitels "Brigade der sozialistischen Arbeit" en "Gemeinschaft der sozialistischen Arbeit". De titel was een maatschappelijk eerbetoon voor bijzondere - tot voorbeeld strekkende - prestaties van een collectief of een individu in de socialistische economie, zoals productiviteitstijging. Ook bij het vervullen van hoge morele, ethische en politiek-ideologische plichten om de overgang naar een communistisch systeem te bewerkstelligen werd de eretitel verleend. De eerste vijf jaar was op het onderscheidingsteken een jaartal aangebracht.
Sinds 1967 was er een draagteken beschikbaar waarmee tweevoudige, drievoudige en viervoudige toekenning duidelijk werd gemaakt. Deze werden tot 1972 toegekend. Voor vijfjarige toekenning kwam in 1971 een draagteken.
De eretitel werd sinds 1972 slechts eenmalig aan een collectief of individu verleend. Een onderscheiden collectief verdedigde de titel daarna jaarlijks door te laten zien dat hun bijdrage aan het socialistisch werken, leren en leven steeds groter werd. Als men na toekenning de titel vier jaar succesvol had verdedigd, kreeg men het draagteken voor vijfvoudige toekenning. De eretitel werd verleend en eventueel geprolongeerd door de de bedrijfsleiding en afgevaardigde van de socialistische bonden met toestemming hun vakorganisaties als bijvoorbeeld de FDJ (Freie Deutsche Jugend - Vrije Duitse Jeugd) als het een jeugdcollectief betrof en de FDGB (Freier Deutscher Gewerkschaftsbund - Vrije Duitse Vakbond). De toekenning van de eretitel ging vergezeld van een oorkonde voor het collectief en een voor alle leden. De medaille werd op de linkerborstzijde gedragen.

Op verzoek worden verdere detailfoto's toegezonden
  • Prijs bieden
  • Datum plaatsing 19-10-17
  • Conditie gebruikt
  • Adverteerder overvol
  • Type aangeboden
  • Adverteert sinds 10-10-2007
  • Plaatsnaam Winterswijk
  • Telefoon 0543-519344
  • Gezien 18 x
  • Snelcode info 2057369

Prijs te hoog? Doe een bod

LET OP! Na verzending ontvang je een e-mail waarmee je de bieding dient te activeren.
Je bod €
E-mail
Bezorgservice