Ben Hur,filmeditie,Lew Wallace,4e dr,+/- 1960,filmfoto's,gs…

prijs
bieden
datum plaatsing
26-03-17
conditie
gebruikt
adverteerder
overvol
type
aangeboden
adverteert sinds
10-10-2007
plaatsnaam
Winterswijk
telefoon
0543-519344
gezien
15 x
snelcode info
2914066

Prijs te hoog? Doe een bod

LET OP! Na verzending ontvang je een e-mail waarmee je de bieding dient te activeren.

Omschrijving

Titel:Ben Hur.
subtitel:een epos uit christus dagen
Auteur: Lew Wallace
Datering: rond 1960
Uitgeverij:H. Meulenhoff / Amsterdam
Nederlandse vertaling van Tim Maran.
uit de Flamingo reeks.
384 blz.
Afmetingen: 10.6 cm breed / 17.5 cm hoog / 2.3 cm dik

Met medewerking van Metro Goldwyn Mayer Filmmij. geïllustreerd met foto's van de gelijknamige film (1959).

De historische roman Ben Hur heeft vele verfilmingen gekend met als bekendste die uit 1959. Dit boek id de zogenaamde filmeditie van de beroemde film uit 1959.
Verhaal:
Het boek draait om Judah Ben-Hur, een rijke handelaar uit Jeruzalem. Hij is er getuige van dat zijn jeugdvriend Messala de nieuwe tribuun wordt. Aanvankelijk zijn de twee blij elkaar weer te zien, maar hun politieke kijk op het leven drijft hen uiteen: Messala gelooft in de glorie van Rome, terwijl Ben-Hur trouw is aan de Joden.
Tijdens de aankomst van gouverneur Valerius Gratus valt er een dakpan van het dak van Ben-Hurs huis. Hierdoor komt Gratus bijna om het leven. Hoewel Messala weet dat het een ongeluk was, doet hij alsof Ben-Hur een aanslag heeft willen plegen. Ben-Hur wordt veroordeeld tot de galeien. Ben-Hurs moeder Miriam en zijn zus Tirzah worden opgesloten. Ben-Hur zweert wraak. Hij wordt gevankelijk naar Tyrus gebracht en het lijkt of de hele wereld hem vijandig gezind is, maar in Nazareth ontmoet hij een vriendelijke jongeman die hem te drinken geeft.

Na drie jaar als galeislaaf wordt Ben-Hur toegewezen aan het vlaggenschip van de consul Quintus Arrius, die de opdracht heeft gekregen een groep Macedonische piraten uit te schakelen. Tijdens de zeeslag wordt het schip van Arrius vernietigd, maar Ben-Hur redt Arrius het leven. Als dank hiervoor wordt hij door Arrius geadopteerd. Met zijn herwonnen vrijheid kan Judah Rome verkennen en de Romeinse cultuur leren kennen. Hij wordt een succesvol wagenrenner.

Uiteindelijk besluit Ben-Hur terug te gaan naar Judea. Onderweg ontmoet hij de Arabische sjeik Ilderim en Balthasar. Ilderim bezit vier witte Arabische paarden en wil ze laten trainen voor het wagenrennen. Daar Ben-Hur een wagenrenkampioen is, wil Ilderim dat hij voor hem meedoet aan de aankomende race voor de nieuwe gouverneur, Pontius Pilatus. Ben-Hur accepteert het aanbod wanneer hij hoort dat Messala ook meedoet aan de race.

Terug in Judea ontdekt Ben-Hur dat Esther, een slaaf van zijn familie die hij ooit de vrijheid gaf als huwelijksgeschenk, nog steeds ongetrouwd is. Ze blijkt ook nog steeds van hem te houden. Ben-Hur bezoekt Messala, en eist de vrijlating van zijn moeder en zus. Messala geeft hier gehoor aan, maar wanneer hij iemand stuurt om de twee uit de kerker te halen, blijken ze beide lepra te hebben. Derhalve worden ze uit de stad verbannen. Esther ontdekt dit, maar durft het niet aan Ben-Hur te vertellen. Ze vertelt hem daarom dat de twee in de gevangenis zijn gestorven.

De dag van de race nadert, en Ilderim waarschuwt Ben-Hur dat Messala een speciale wagen heeft met messen aan de assen. In de race zelf gaat het er hard en ongenadig aan toe. Messala schakelt diverse tegenstanders uit door hun wagens te beschadigen, maar hij komt uiteindelijk zelf ten val en wordt overreden door de andere deelnemers waardoor hij zwaargewond raakt. Ben-Hur wint en bezoekt Messala later in een verpleegruimte, waar diens beide benen geamputeerd moeten worden om zijn leven te kunnen redden. Messala vertelt Ben-Hur nog dat zijn moeder en zus niet dood zijn, dat hij ze kan vinden in de vallei der leprapatiënten. Hij zegt: "De race is nog niet voorbij."

Ben-Hur vindt de twee uiteindelijk en is geschokt over hun toestand. Esther vertelt hem van een profeet uit Nazareth en de bergrede. Ze vertelt Ben-Hur wat ze gezien heeft, maar die moet er niets van weten. Wanneer hij hoort dat Tirzah stervende is, gaat hij overstag. Samen met Esther brengt hij Tirzah en Miriam naar de stad. De man uit Nazareth wordt op dat moment weggevoerd om gekruisigd te worden. Ben-Hur herkent hem, het is de jongeman uit Nazareth. Nu is het zijn beurt Jezus te helpen door hem water te geven op de Via Dolorosa.

Uiteindelijk is Ben-Hur getuige van de kruisiging. Meteen na Jezus' dood worden Miriam en Tirzah als door een wonder weer genezen. Ben-Hur, aangemoedigd door Jezus' laatste woorden, keert huiswaarts om met Esther een nieuw leven op te bouwen.

Deel deze advertentie met:
|
lees nu!