5 zaken die je niet tweedehands moet kopen

Tweedehands shoppen is ideaal als je geld wilt besparen. Lang niet alles hoeft immers gloednieuw te zijn. Objecten die al gebruikt zijn kunnen voor een ander nog steeds prima van pas komen. Door de verkoop van tweedehands goederen, wordt het kopen ervan ook een stuk laagdrempeliger. Toch zijn er ook een aantal zaken die je beter niet tweedehands koopt. We bespreken er vijf.

Ondergoed

Leuke tweedehands kleding vinden is voor sommigen een ware hobby. Het is immers een manier om goedkoop aan bijzondere kledingstukken te komen. Maar één soort kledingstuk koopt men wel gewoon nieuw in de winkel, en dat is natuurlijk ondergoed. Hoe goed je wasmachine ook is, de notie dat andermans genitaliën in dat ondergoed gezeten hebben was je er niet uit. Dan kun je beter gewoon een fijne, nieuwe boxershort kopen. Overigens zijn er wel mensen die gebruikt ondergoed kopen, maar dat ondergoed is dan vaak juist niet gewassen.

Kussens en matrassen

Je kunt je halve slaapkamer tweedehands bij elkaar kopen, van het bed tot de nachtkastjes en nachtlampjes. Maar hetgeen waar je daadwerkelijk op ligt koop je beter nieuw: je kussen en je matras. Daar heeft een ander op liggen zweten en god weet wat nog meer. Wassen is ook nog eens niet zo goed mogelijk, waardoor de kans groot is dat er bacteriën in blijven zitten. Niet doen dus.

Keukenbenodigdheden

Natuurlijk kun je keukenbenodigdheden wel tweedehands kopen, maar dan moet er echt wel een hele grondige inspectie aan voorafgaan. Er kunnen namelijk vieze resten in verstop zitten. Daarnaast is het zo dat keukenmachines en blender die je tweedehands koopt vaak botte messen hebben, waardoor je er weinig aan hebt. Ook met pannen moet je uitkijken. Zodra de teflonlaag van een pan loslaat, kunnen de chemicaliën die in teflon zitten in je eten terecht komen. Dat is niet bepaald goed voor je gezondheid.

Smartphone

Koop je een tweedehands smartphone, dan is doorgaans de garantie al verlopen of de originele aankoopbond wordt er niet bij geleverd. Dat laatste kan ook duiden op een gestolen apparaat, en van heling wil je natuurlijk ook geen onderdeel uitmaken. Een tweedehands smartphone kan ook vergrendeld zijn, waardoor je er niets mee kan. Wil je toch een smartphone tweedehands kopen, zorg dan dat je hem eerst gezien en zelf bediend hebt voordat je hem koopt, en vraag altijd om de originele aankoopbon.

 

Helm

Motor- en fietshelmen koop je ook beter nu. Een tweedehands helm kan al een tik hebben gehad die schade heeft opgeleverd waardoor de helm niet meer zo veilig is als. Koop daarom zeker niet ongezien een tweedehands helm. Loop de helm goed na, en kijk ook goed naar het stickertje van de helm om te zien in welk land deze is gekeurd. Voor Nederland moet het serienummer met E4 beginnen. Helmen die in Nederland worden verkocht, moeten strenge testen hebben ondergaan. Ze moeten voldoen aan de ECE 22.05 normering en de zogenoemde Snell-eisen.

De bovenstaande zaken koop je dus beter nieuw. Dat is in je eigen belang. Soms is wat meer uitgeven nu eenmaal de beste keuze.

Meer tips & weetjes