ZZ Texel boeken

Boeken van Texel

Texel. Populaire vakantiebestemming en geliefd bij vogelaars, rustzoekers en kunstenaars. Ook op schrijvers oefent het eiland een grote aantrekkingskracht uit; jaarlijks verschijnen tientallen nieuwe boeken van en over Texel en de Texelaars. Prachtige verhalen, spannend trillers, indrukwekkende fotoboeken en interessante historische beschrijvingen.

Op het grootste Waddeneiland van Nederland wonen bijna 14.000 mensen en jaarlijks wordt het eiland bezocht door bijna een miljoen toeristen. Velen van hen komen vaak op Texel en zijn dol op het eiland. Boeken van Texel zijn dan ook een populair souvenir of cadeau voor de thuisblijvers. Texel heeft wat met schrijvers. Het eiland inspireert en zet aan tot schrijven. Jan Wolkers verhuisde ooit naar Texel en woonde er tot zijn dood. Bekende schrijvers als Nico Dros (o.a. Noorderburen en Dromen van de Bok) en kinderboekenschrijfsters Imme Dros en Marjan Witte zijn op Texel geboren. Regelmatig komen bekende en minder bekende auteurs naar Texel om er in alle rust te werken aan hun nieuwe boek of theatershow, zoals Jochem Myjer. Hij heeft een huisje op Texel waar hij enkele maanden per jaar verblijft om te werken aan nieuwe teksten. Ook zijn eerste kinderboek is op Texel geïnspireerd.

 

texelnu-1bp

Tientallen boeken

In de afgelopen decennia is het aantal boeken over Texel flink toegenomen. Nu het uitgeven van een boek een stuk eenvoudiger is geworden, zetten meer schrijvers de stap om een boek uit te brengen. Dat heeft geleid tot een veel breder assortiment; ook over onderwerpen die voor een kleinere doelgroep interessant zijn, kan nu toch een betaalbaar boek op de markt worden gebracht. Via de webshop Boeken van Texel van uitgeverij Zilte Zaken is dat nog gemakkelijker geworden. Deze uitgeverij biedt via de webshop niet alleen een ruim assortiment boeken over Texel aan, maar geeft ook boeken van derden uit die over Texel gaan. Daardoor vind je in deze webwinkel ook boeken die maar in een kleine oplage zijn uitgebracht. Verzamelaars van boeken over Texel, en dat zijn er flink wat, checken hier regelmatig welke nieuwe uitgaven er zijn.

texelnu-2bp                                             texelnu-3bp

Texelse verhalen

Leuk is de serie boekjes met Texelse verhalen die door TexelNU zijn uitgebracht. Handzame boekjes over heel uiteenlopende Texelse onderwerpen. Over strandpalen bijvoorbeeld. Alle palen op het Texelse strand zijn genummerd en achter iedere paal schuilt een ander verhaal. Al die verhalen zijn gebundeld en voorzien van mooie foto's uitgegeven. Ook lezenswaardig zijn de Verhalen over de Texelse vuurtoren, het herkenbare rode lichtbaken op het meest noordelijke puntje van Texel. De toren staat symbool voor het eiland. In de Tweede Wereldoorlog vormde de vuurtoren het middelpunt van een bloedige strijd tussen de Duitse bezetter en Georgische soldaten in Duitse dienst die in opstand kwamen. De kogelgaten van die strijd vind je nog terug in de muren. Weet je waarom schapenboeten altijd met de achterkant naar het zuidwesten staan? En welke geschiedenis er schuilt achter elke boet? In Verhalen over Texelse Schapenboeten staan dertig mooie, korte verhalen over die voor Texel zo herkenbare schuurtjes in het landschap.

Ieder jaar komen er enkele nieuwe titels bij in deze serie. Die zijn allemaal online te bestellen via de webshop Boeken van Texel voor € 12,95 inclusief verzendkosten.

Texelse bakkers

Dat ieder dorp op Texel vroeger meerdere bakkers had, kun je je nu niet meer voorstellen. Tot ongeveer 1950 waren er tientallen bakkerijen actief op het eiland, nu nog slechts één. Gelukkig is dat stukje geschiedenis opgetekend in het mooie boekje Herinneringen aan de Texelse bakkers. Vijf bakkers vertellen hoe het er decennia geleden aan toe ging en enkelen geven zelf hun geheime recepten prijs in het boek.

Schapen

Texel is ook een schapeneiland. Er lopen meer schapen dan mensen en door de eeuwen heen heeft de schapenhouderij de Texelaars welvaart gebracht door de handel in melk, kaas, wol en vlees. Inmiddels is het Texelse schapenras, De Texelaar, wereldberoemd. Schapen kijken als je op Texel bent, wordt nog leuker met het boekje 'Schapen kijken op Texel'. Daarin vertelt schapenboerin Renske van den Tempel leuke wetenswaardigheden en feitjes over schapen en lammetjes.

Jutten

Jutten en Texelaars. Al eeuwenlang zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. De avonturen van de Texelse jutters die de vloedlijn afschuimen op zoek naar aangespoelde spullen zijn vastgelegd in het prachtige boek 'Jutters en Strandvonders van Texel'.  Hierin is ook aandacht voor een aantal spectaculaire strandingen op de Texelse stranden.

Eigen boek uitgeven

Veel schrijvers dromen er van om ooit hun eigen boek uit te geven. Tegenwoordig is dat een stuk eenvoudiger geworden en kun je in eigen beheer een boek uitgeven. Toch is het niet gemakkelijk om alles zelf te regelen; met alleen tekst en foto's ben je er immers niet. Het boek moet worden vormgegeven en gedrukt. Uitgeverij TexelNU geeft regelmatig boeken over Texel uit in kleine en grote oplages. De uitgever levert kwalitatief goede en mooie boeken voor scherpe prijzen.

Ook auteurs die hun boek elders hebben uitgegeven kunnen dit wel via de webshop Boeken van Texel laten verkopen en zelf de verkoopprijs bepalen. Dat bespaart een hoop (logistieke) zorgen en veel geld, want je hoeft niet zelf een netwerk op te bouwen. Via Boeken van Texel heb je een groot bereik, een mooie boekpresentatie en is je boek goed vindbaar via de zoekmachines op internet. Je betaalt alleen een bijdrage over de boeken die zijn verkocht.

texelnu-4bp

Alles weten over Texel

Via Boeken van Texel kun je niet alleen boeken bestellen, maar ook kranten en tijdschriften over Texel. De krant TexelNU, die drie keer per jaar verschijnt, biedt veel informatie en achtergrondverhalen die een bezoek aan Texel nog leuker maken. Niet de standaardtips en artikelen over de bekende attracties, maar leuke verhalen die een ander Texel laten zien. Een Texel ook door de ogen van de Texelaars. De TexelNU-krant is los te koop in de webshop of via een jaarabonnement.

Een populair magazine op Texel is het blad Zilt & Zakelijk een glossy B2B-magazine dat ook voor de vaste gast van Texel mooie interviews biedt met ondernemers van het eiland. Zij geven een kijkje in de keuken van hun bedrijf. Dit blad verschijnt twee keer per jaar en via Boeken van Texel kan een abonnement worden afgesloten.

De overkant

Even een paar wetenswaardigheden: Texelaars hebben het niet over 'in Texel', maar over 'op Texel'.  Het is ten slotte een eiland en daar ben je op! Ook hebben de eilanders het niet over 'de vaste wal' als ze het vasteland bedoelen, maar over 'de overkant'. En natuurlijk komen Texelaars ook regelmatig aan de overkant. Zilte Zaken is er zelfs ook zakelijk actief. In navolging van TexelNU brengt de uitgeverij, samen met een partner in Den Helder, ook de krant KustNU uit. Met interessante tips en verhalen over de kuststreek van Den Helder tot Egmond aan Zee.

Nieuwsgierig

Als je ook nieuwsgierig bent naar de nieuwe boeken van Texel, check dan regelmatig even de website Boeken van Texel. Op de homepage worden de nieuwste uitgaven uitgelicht en kun je die eventueel direct bestellen via je eigen winkelwagen. Alle boeken worden binnen enkele dagen bij je thuisbezorgd. De betaling gaat veilig via Ideal of Paypal.