ZZ Rondje Texel

Texel, eiland van wind en water. Bij uitstek geschikt voor sporten als windsurfen (Dorian van Rijsselberghe, winnaar van Olympisch goud in 2012 en 2016 is een geboren Texelaar) en zeilen.

Naast allerlei windsurf-evenementen is de ‘Ronde om Texel’ één van ’s werelds grootste zeilwedstrijden en dè grootste zeilwedstrijd voor catamarans.

De ‘Round Texel Race’ is een jaarlijks terugkerend evenement op Texel. Het ‘Rondje’ wordt al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gevaren en is slechts enkele keren afgelast, meestal wegens te veel of te weinig wind.

De wedstrijd en alles er omheen wordt georganiseerd door de Stichting Ronde om Texel; een stichting waarbij zo’n 400 vrijwilligers betrokken zijn! Naast duizenden toeschouwers op het strand, nabij de vuurtoren, op de dijk bij de havens van Oudeschild en ’t Horntje, beleven ook de deelnemers een fantastische wedstrijd. En daaraan vooraf gaat een feestweek met diverse zeilevenementen, recordpogingen, optredens van grote artiesten, etc.

Aan de wedstrijd zelf nemen tegenwoordig ook de windsurfers deel. Het is een prachtig gezicht om al die zeilen over de Noordzee en de Waddenzee te zien varen.

De start en finish zijn op het Noordzeestrand nabij Paal 17, iets ten zuiden van het dorp De Koog. Doordat ieder jaar de toeloop groter wordt adviseren wij de toeschouwers om lekker op de fiets te komen. Dan kun je doorrijden tot vlakbij het strand, je fiets parkeren en genieten van dit kleurrijke spektakel. Afhankelijk van de windsterkte en dus de snelheid van de boten kun je het gehele eiland rond meefietsen met de zeilers. Op diverse plaatsen, zoals bij de vuurtoren en bij de veerhaven zie je de zeilers vlak onder de kant over het water scheren.

Zorg wel dat je je overnachting ruim van te voren regelt. In het weekend van ‘het Rondje’ is het altijd druk op Texel! De Ronde om Texel wordt meestal op één van de laatste zaterdagen van juni gevaren. Bij slecht zeilweer kan de Ronde uitgesteld worden naar zondag. De starttijd is afhankelijk van het getij.

Koopplein.nl is één van de trotse vlaggensponsoren van dit grote evenement. 

rondje-texel

<< Terug naar homepage