ZZ Texel strandpaviljoen

De meeste Texelse strandpaviljoens op Texel zijn genoemd naar de 'paal' die het dichtst bij de strandopgang staat waar zich het strandpaviljoen bevindt. Het betreft hier de kilometerpalen die door Rijkswaterstaat zijn geplaatst. Zo kennen we Paal 9, Paal 12, Paal 15, Paal 17, Paal 19½, Paal 20, Paal 21, Paal 28 en Paal 33. Ook hebben de meeste 'strandslagen' nog een eigen naam, zo heet Paal 9 ook wel Hoornderslag, Paal 12 Jan Ayeslag, Paal 15 Westerslag, Paal 20 Kogerstrand. En we zijn er vast een paar vergeten. Als variant kunnen we ook Paal Nul noemen; dit is de naam van het jutterscafé op Vakantiepark De Krim | Texel. De naam is duidelijk geïnspireerd op de namen van de strandpaviljoens.

In het verleden heeft de Gemeente Texel een streng beleid gevoerd, met betrekking tot hetgeen wel en niet mocht op en bij de strandpaviljoens. Tegenwoordig wordt hier wat losser tegen aan gekeken en mogen bijvoorbeeld de meeste strandpaviljoens jaarrond blijven staan. Vroeger waren er twee aangewezen paviljoens die het gehele jaar op hun plaats bleven staan en ook buiten het seizoen geopend waren.

Eén van de prettigste paviljoens is Paal 9. Dit strandpaviljoen is één van de twee paviljoens die al langer jaarrond open mochten zijn. Het uitzicht is ronduit fenomenaal, zeker bij een forse branding, of wanneer er andere wateractiviteiten (vissen, varen, suppletie, oefeningen van de KNRM, kitesurfen, vliegeren) zijn. En wat dacht u van een overdekte zonsondergang?

Paal 9 heeft een uitgelezen menukaart, inclusief Texelse producten.

Een van de activiteiten die nabij Paal 9 worden georganiseerd is de workshop Jutterskunst. Nieuwsgierig? Iedereen is bij dit evenement uiteraard van harte welkom.

Reserveren is normaal gesproken niet nodig, maar komt u met een groep van 9 personen of meer laat het dan even van tevoren weten. Voor onze contactgegevens klikt u hier.

<< Homepage Koopplein Texel


/files/15957/15956666