ZZ Texel wol

Koopplein Texel BV
Waalderstraat 2
1791 EC  DEN BURG
0222-322516
06-13921237

Wol van het eiland Texel. Is dat nu bijzonderder dan wol van de Veluwe of wol uit Nieuw-Zeeland? Ja, eigenlijk wel. De wol van de Texelaar (Texelaar is de naam van het stamboek-schapenras dat je veelvuldig op het eiland tegenkomt, er wonen meer schapen dan mensen op Texel!) is door de klimatologische omstandigheden op het eiland anders van uiterlijk en eigenschappen dan andere wol.

Door de genoemde klimaat- en weersomstandigheden (zeewind, droge en zonnige periodes, zoute lucht, koele zomers, schraal weiland) zijn de losse wolharen van de Texelaar langer en sterker gekroesd. Hierdoor is een aantal speciale eigenschappen ontstaan: grotere homogeniteit, betere isolatie en een betere vochtregulatie. Deze eigenschappen worden benut in de diverse producten die op of in naam van Texel gemaakt worden: dekbedden en aanverwante artikelen, zadeldekjes, pantoffels, isolatiemateriaal en  zelfs een ‘wolbad’ is tegenwoordig mogelijk.

Dierenwelzijn is ook belangrijk bij de productie van Texelse wol. De schapen lopen het gehele jaar buiten, m.u.v. de lammertijd, meestal ongeveer in maart. En de Texelse schapen MOETEN geschoren worden, anders hebben ze het ’s zomers erg warm. Vroeger werd er altijd in mei geschoren, maar tegenwoordig wordt dat wat ruimer genomen. Sommige boeren scheren zelf, maar er zijn nog steeds enkele rondtrekkende schaapscheerders die vele boerderijen op het eiland bezoeken. Een goede scheerder kan wel 150 à 200 schapen per dag scheren! Schapen scheren is bij uitstek een Texelse attractie. Naast demonstraties op diverse markten, kunt u het – wanneer u geluk hebt – ook gewoon tijdens een fietstocht in het voorjaar meemaken. Voor het scheren worden de schapen verzameld; dit kan wat ongemak voor de automobilist op Texel met zich meebrengen: de kudde schapen moet af en toe een stukje over de openbare weg. Niet claxonneren, maar gewoon genieten!

De grootste wolwasserij van West-Europa staat in België. Vrijwel alle Texelse wol wordt daar gereinigd. Bijproducten als lanoline worden daar ook uit de wol gewonnen. De meeste wol wordt, terug op Texel, verwerkt na ettelijke behandelingen zoals kaarden (wolkammen).

En u vindt de prachtige producten van deze unieke grondstof terug in de Texelse winkels en webshops.