Wat te doen bij een lekkage in huis?

Je bent de keukenkastjes aan het opruimen en voelt ineens nattigheid. Letterlijk. De bodem van het gootsteenkastje is kletsnat. Alle schoonmaakproducten zijn vochtig aan de onderkant en ook de doos met vaatwastabletten is doorweekt. Je hebt een lekkage in huis. Waar komt dat water vandaan? Wat moet je doen? Simpel: vooral niet in paniek raken!

 

Een lekkage in huis kan overal ontstaan. Het meest voor de hand liggen natuurlijk lekkages in de keuken of in de badkamer, omdat daar nou eenmaal veel aansluitingen van kranen en afvoeren lopen. Maar je kunt ook een lekkage op zolder hebben omdat er iets niet in orde is met je dak. Of in de meterkast, wat natuurlijk heel gevaarlijk is, want water en elektra, dat gaat niet goed samen! Maar je kunt ook een bruine kring in het plafond hebben waarvan je denkt ‘hè, daar lopen toch geen leidingen?’ Het kan allemaal. Water zoekt namelijk altijd de gemakkelijkste weg om naar beneden te komen en dat is lang niet altijd de kortste weg.

 

Een gaslekkage? Pas op!

Heb je een gaslekkage? Dat kan ook. Een gaslekkage zie je natuurlijk niet, maar kun je wel ruiken. Ons aardgas waar we op koken en waarmee de cv-ketel ons huis verwarmt is geurloos, maar de gasmaatschappij voegt aan het gas expres een geurtje toe, zodat je het kunt ruiken als er een lek is. Het hoeft geen betoog dat je moet oppassen met open vuur en vonken als je gas ruikt. Als je het idee hebt dat het gas ontsnapt bij een aansluiting van het gasfornuis, dan kun je dat checken met zeepsop. Je doet wat zeepsop op de aansluiting en als de zeepbellen groter worden is dat een teken dat er gas ontsnapt. In alle andere gevallen: neem direct contact op met een lekkage specialist!

 

Schade loopt op

Ook in andere gevallen van een lekkage in huis is het verstandig om direct een vakman in te schakelen. Een lek gaat namelijk nooit uit zichzelf dicht en wordt in veel gevallen alleen maar groter! Daarmee neemt de schade natuurlijk ook toe en dat kan behoorlijk snel en hoog oplopen. Zelf een lekkage vinden is niet eenvoudig, omdat veel leidingen en afvoeren weggewerkt zijn in muren, vloeren en plafonds of achter keukenkastjes. Als denkt dat het lek zit op de plek waar je het water naar buiten ziet komen en je gaat breken, dan kun je nog wel eens bedrogen uitkomen, want water kan een lange weg afleggen naar de plaats waar het naar buiten komt.

 

Zoek de lekkage!

Voor moeilijk te vinden lekkages heb je een lekkage specialist nodig, misschien zelfs wel een lekdetectie specialist. Een loodgieter kan op basis van ervaring mogelijk bepalen waar het lek zit. Maar als het een lekkage in muren, vloeren of plafonds betreft, is het lastiger om het lek met het blote oog te vinden. Dan is het verstandig om een lekdetectie specialist in te schakelen. Deze vindt het lek gegarandeerd met behulp van allerlei hypermoderne methoden en bijbehorende apparatuur. Voordeel: lekdetectie wordt vergoed door de verzekering!

 

Minder herstelkosten

Zodra je weet waar het lek zit, kan het gerepareerd worden. Het is natuurlijk prettig als je heel exact weet waar het lek zit, zeker als het op een plek is waar je niet direct bij kunt, zoals in een muur, vloer of plafond. Hoe minder je namelijk hoeft open te breken om bij het lek te komen, hoe minder herstelkosten natuurlijk. Jouw lokale lekkage specialist kan je bij een lekkage in huis met alles helpen. Het lek wordt gevonden en gerepareerd, waarbij breken tot een minimum wordt beperkt. mocht de lekkage op een moeilijk bereikbare plek zitten. 

 

Lekkage en verzekering

Als je een lek ontdekt, is het ten eerste van belang om de schade zoveel mogelijk te beperken. Eventueel door het plaatsen van emmers, opvangbakken en/of handdoeken. Benader daarna zo snel mogelijk een lekkage specialist om je te komen helpen. De derde stap die je zet, is het inlichten van je verzekeraar. Laat de maatschappij weten dat je met een lekkage kampt. Het is ook verstandig om foto’s te nemen van de aangerichte schade, alsmede van het lek en de herstelwerkzaamheden, zodat je - indien nodig - kunt aantonen welke schade het lek heeft aangericht. Dat vergemakkelijkt de afwerking.

Meer tips & weetjes