Thuiswerken: bezinning voor werknemers

Thuiswerken is nog altijd het advies van de overheid. Vermijd het drukke kantoor waar de anderhalve meter maatregel moeilijk of onmogelijk te hanteren is. Zowel in praktisch, psychisch als sociaal opzicht brengt dit behoorlijk wat verandering met zich mee.

 

In praktisch opzicht betekent het dat dat thuiskantoor inmiddels al wekenlang in zwang is en dat het iets anders gaat betekenen dan een weekje aan de keukentafel zitten. Voor lange tijd thuiswerken gelden dan ook arboregels, waarvan een ergonomisch ingerichte werkplek belangrijk is.

 

Gezonde werkplek is een must

 

Om een goede werkplek te creëren is het van belang een tafel of bureau op een juiste hoogte te hebben. Een passende bureaustoel kopen is ook een aspect waar de meeste mensen goed aan zouden doen. Dagen op een keukenstoel achter een laptop zitten, werkt rugklachten in de hand. Het werken wordt er niet beter en zeker niet leuker op. Een gezonde ofwel ergonomisch ingerichte werkplek is een must als je voor langere tijd of misschien wel permanent thuiswerkt.

 

De werkdruk moet in verhouding zijn

 

Naast het inrichten van een ergonomisch ingerichte werkplek is het voor een werkgever van belang een beleid te voeren op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting, waaronder meer werkdruk. Voor een deel is de werkgever hier zelfs verantwoordelijk voor, in het geval het thuiswerken de regel is.

 

Vind je het werk nog wel leuk?

 

Dan is er nog het sociale aspect. Sommige werknemers bevalt het thuiswerken prima, anderen snakken naar collega’s en een praatje. Bij een groot aantal werknemers is er dan ineens de vraag of je wel het werk doet dat je leuk vindt. Je doet dit al jarenlang en hebt je eigenlijk nauwelijks afgevraagd of het wel is wat je wilt. Omdat het met je collega’s gewoon gezellig is, ben je er al die tijd mee door gegaan. Nu je thuiswerkt is die vraag er ineens wel.

Het kan ervoor zorgen dat werknemers erachter komen dat ze hun collega’s wel missen en tegelijkertijd het werk uiteindelijk helemaal niet leuk vinden.

 

Een ander aspect kan juist weer goed werken: je ervaart minder stress als je thuiswerkt. Het is rustiger, je ergert je minder aan een collega waar je het niet goed mee kunt vinden en ga zo maar door. Het thuiswerken kan dan ook zowel heilzaam zijn als je juist tegen gaan staan.

 

Bureaustoel kopen: https://www.albeka.nl/bureaustoelen/

Meer tips & weetjes