Waarom je bij een openbaar toilet altijd zelf extra hygiënemaatregelen moet nemen

De sanitaire voorzieningen in openbare ruimtes kunnen enorm verschillen. Sommige plekken besteden hier erg goed aandacht aan maar we kennen ook allemaal voorbeelden waar het wel wat frisser mag zijn. Veel mensen hebben moeite met het naar een toilet gaan bij een openbare gelegenheid. Het idee dat anderen ook op de pot zitten zorgt ervoor dat we het liever niet doen. Maar liefst 6 op de 10 vrouwen gaat niet op een vreemde bril zitten. Bij mannen gaat het overigens om 1,5 op de 10. Deze angst blijkt zeker terecht te zijn. Openbare toiletten blijven namelijk een broeinest van bacteriën. Slechts vier op de tien wc’s krijgt het predicaat ‘schoon’ blijkt uit onderzoek.

Hygiëne tips voor openbare toiletruimtes:

1.   Desinfecteer de deurklink

Het desinfecteren begint eigenlijk al voordat je een ruimte binnenkomt. De deurklink wordt namelijk vastgepakt nog voordat iemand zijn handen heeft kunnen wassen. Handen verspreiden gemakkelijk bacteriën. Zorg daarom dat je altijd desinfectie handgel bij je hebt om je eigen handen, maar ook de deurklink mee te desinfecteren.

2.   Gebruik een handdoekdispenser

Net als in de vorige tip gaat deze tip over je handen. Als er in de openbare ruimte een standaard handdoek ligt die iedereen gebruikt is het maar net de vraag hoe hygiënisch dat nog is. Het is in dat geval beter om je handen te drogen met wc papier. Gelukkig hebben de meeste ruimtes tegenwoordig een handdoekdispenser waar papieren doekjes uit komen. Handdoekdispensers kopen is zo gedaan en maakt een openbare sanitaire ruimte een stuk netter en hygiënischer. Tegenwoordig zijn er ook handdoekdispensers met sensor waardoor je geen oppervlaktes hoeft aan te raken.

3.   Geen blote voeten

Voorkom dat je een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. De reiniging van deze toiletten is over het algemeen zeer minimaal. Bacteriën nestelen zich tussen tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld de

Meer tips & weetjes