Duurzamer leven vraagt vaak een investering

Het is wel duidelijk dat we in een consumptiemaatschappij leven. Consumenten worden op allerlei manieren voortdurend verleid tot het kopen van producten. Al deze producten moeten gefabriceerd worden, en vervoerd. En helaas blijken het toch soms miskopen te zijn die helemaal niet gebruikt worden, en de producten worden al weer snel afgedankt omdat er weer wat nieuws is. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die op een of andere manier duurzamer proberen te leven.

  

Duurzame alternatieven

Zo is het ten eerste goed om te kijken de fabricage en het vervoer van producten. Welke materialen zijn gebruikt, en wat is de ecologische voetafdruk ervan? En moet het product perse vanaf de andere kant van de wereld vervoerd worden, of is er ook een alternatief dat veel dichterbij in de buurt gemaakt wordt.

 

Daarnaast is het belangrijk om bij iedere aankoop jezelf de vraag te stellen of je het ook echt nodig hebt, of heel graag wil hebben. Een handige truc hierbij: zie je iets leuks? Koop of bestel het dan niet direct. Denk je er de volgende dagen nog minimaal drie keer aan? Dan is de kans groter dat je het ook echt gaat gebruiken als je het eenmaal hebt gekocht.

 

Wil je iets kopen om iets anders te vervangen? Vraag jezelf dan af of het product al wel echt aan vervanging toe is. Bedrijven ontwikkelen voortdurend nieuwe producten, en prijzen deze aan als iets dat echt veel beter is dan een oude variant. Houd echter in gedachten: in principe hoeft iets pas vervangen te worden als het kapot is, of op het punt staat kapot te gaan.

 

Tot slot zijn er ook steeds meer mensen die niet automatisch kiezen voor nieuwe producten. Milieu Centraal heeft er een mooie slogan voor: Maak tweedehands vaker je eerste keus. Zolang er toch nog mensen zijn die onnodig veel spullen kopen of deze onnodig snel weg doen, kun je hier handig gebruik van maken door deze over te nemen via Koopplein.

 

De investering in duurzamer leven financieren

Kiezen voor een duurzaam alternatief kost echter wel vaak een grotere investering. Duurzame materialen kunnen immers duurder zijn, en arbeid kost vaak meer bij lokale productie. Daarnaast besteden bedrijven die duurzame goederen produceren meer aandacht aan de verwachte levensduur. Hoewel het dus iets duurder is, zal een duurzaam artikel veel langer meegaan dan goedkoop spul. Ook kan een tweedehands artikel nog steeds veel kosten, maar is het niet mogelijk de aanschaf te financieren bij de verkoper. Wil je toch graag investeren in duurzamer leven, dan kun je hiervoor wel gemakkelijk online een lening afsluiten.

 

Hoe sluit je een online lening af?

 Met een goede voorbereiding kun je online direct geld lenen. Om ervoor te zorgen dat een lening verantwoord is, moet je bijvoorbeeld aan kunnen tonen of en hoeveel inkomen je hebt. Daarnaast wordt er bij mensen die leningen aanvragen een BKR-check uitgevoerd. Hierbij kijkt de geldverstrekker welke financiële verplichtingen je nog meer hebt, en of je in het verleden financiële problemen hebt gehad.

 

Duurzaam leven vraagt vaak een investering, maar dit betaalt zichzelf vaak terug in een langere levensduur en minder grote ecologische voetafdruk!

Meer tips & weetjes