Repareren is beter dan vervangen

Wanneer je op Koopplein zoekt op 'gratis' krijg je veel resultaten van producten die je kosteloos op kunt halen. Vaak zijn dit producten die prima nog een ronde mee kunnen, maar die je bijvoorbeeld eerst moet (laten) repareren. Dit is niet alleen erg duurzaam maar ook goed voor je portemonnee! Dit zijn drie redenen om te kiezen voor reparatie.

Duurzaamheid

De voornaamste reden om spullen te laten repareren is duurzaamheid. Spullen die weggegooid worden hebben een enorme impact op het milieu, net als de productie van een nieuw product. Het produceren van een nieuwe laptop gaat bijvoorbeeld gepaard met productie en verwerking van giftige stoffen. Wanneer jij kiest voor een refurbished laptop of een gratis exemplaar dat je kunt repareren, bespaar je een paar honderd euro en verklein je de impact op het milieu. In dit voorbeeld gebruiken we de laptop, maar ook de productie van kleding heeft ook een gigantische impact op het milieu. Tweedehands is er een gigantisch aanbod aan kledingstukken en accessoires die gemakkelijk nog gedragen kunnen worden. Al koop je maar één spijkerbroek minder, bespaar je zo'n 32 kilo CO2 en 1.000 liter water. Wil je naast recyclen nog meer CO2 besparen? Kies dan voor duurzame energie bij het afsluiten van een energiecontract.

Geld besparen

Je werkt hard voor je geld en wilt dit dus niet uitgeven aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt. Gelukkig kun je dit in een handomdraai voorkomen door voor tweedehands producten te kiezen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop op Koopplein.nl, van mountainbikes tot witgoed en Afrikaanse djembés tot complete ski-pakken. Dan zijn er ook nog een hoop producten die gratis af te halen zijn. Vaak zijn deze producten gebruikt maar nog in prima staat. In sommige gevallen kan het nodig zijn om deze eerst te repareren, zoals een wasmachine of droger die niet meer werkt. Misschien ben je zelf handig of heb je een vriend of kennis die je hierbij kan helpen. Ook als je de hulp van een professional inschakelt ben je vaak nog voordeliger uit dan wanneer je een nieuwe droger moet kopen.

Werkgelegenheid en sociale cohesie

Als je ervoor kiest om jouw apparaat te laten repareren door een professional, is dit zeer goed voor de lokale werkgelegenheid. Zo draag je bij aan de reparatie-economie. Dit is hard nodig omdat veel van deze werkzaamheden door robotisering, automatisering en goedkope productie door globalisering onder druk staan. Daar komt nog bij dat reparateurs vaak werken bij kleine, lokale bedrijven die bijdragen aan de sociale cohesie en een diverser straatbeeld. Bijvoorbeeld repair cafés, waar mensen samenkomen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten.

Meer tips & weetjes