Zo maak je je woning verkoopklaar

De afgelopen jaren was de woningmarkt echt compleet oververhit. Onder andere de lage hypotheekrente zorgde ervoor dat voor iedere woning die te koop kwam, de geïnteresseerden in de rij stonden. Overbieden gebeurde dan ook in steeds meer gevallen. Intussen lijkt de woningmarkt weer iets af te koelen. Het aanbod is wat groter, waardoor potentiële kopers meer te kiezen hebben. Daarbij zijn ze minder geneigd om over te bieden. Verkopers zullen dus weer wat meer moeite gaan doen, willen ze hun woning voor een goede prijs verkopen. Waar kun je allemaal aan denken?

 

De woning verduurzamen 

Zogenaamde kluswoningen zijn interessant, omdat kopers de nieuwe inrichting volledig zelf kunnen bepalen bij een verbouwing. Onthoud echter ook dat niet iedereen zin heeft in een verbouwing. Zeker met de stijgende energieprijzen zou het niet gek zijn als het prijsverschil tussen woningen met een slecht en een goed energielabel nog groter wordt. Kijk dus eens wat je zou kunnen doen om je woning te verduurzamen. Denk, ter voorbereiding op een aardgasvrije  woning in de toekomst, bijvoorbeeld aan het isoleren van de gevels, het dak en de vloer, en het aanleggen van vloerverwarming.

 

Wil je zelf ook geen verbouwing meer doormaken, of is daar niet meer genoeg tijd voor tot de verkoop? Zorg dan in ieder geval dat potentiële kopers duidelijk is welke mogelijkheden de woning heeft. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen en een begroting van een aannemer voor een dakkapel of een uitbouw op de begane grond, of zorg voor een offerte voor kunststof kozijnen.

 

Kleine mankementen of gebruikssporen verhelpen

In een huis wordt geleefd, en het is dus niet opvallend als er wel eens iets kapot gaat of er gebruikerssporen zichtbaar zijn. Hoewel je er zelf niet direct last van hoeft te hebben, kan het potentiële kopers wel afschrikken. Werk daarom lelijke plekken op de muren, kozijnen of ander plaatwerk weg, of breng een hele nieuw laag (witte) latex of verf aan. Denk verder ook aan het overschilderen van keukenkastjes en badkamertegels, of vervang kleine onderdelen zoals handgrepen, spiegels of de toiletbril.

 

Een opgeruimd en neutraal interieur creëren

Zeker niet iedere potentiële koper kan ‘door’ een woning heen kijken. Vermijd daarom een te druk en vol interieur. Dit maakt het mensen moeilijk zichzelf er te zien wonen. Kijk dus eens met een objectief oog naar je woning. Hoe kun je een rustiger, neutraler interieur creëren? Berg overbodige dingen netjes op. Dingen die je weg wil doen kun je daarnaast natuurlijk tweedehands verkopen. Dit kan gelijk weer een extraatje opleveren dat je goed kunt gebruiken voor eventueel een ander interieur in de nieuwe woning.

 

Tijd en aandacht besteden aan de woningpresentatie 

Iedereen die wel eens op Funda of andere woningsites kijkt heeft ze wel eens voorbij zien komen: woningen die echt in bedroevend slechte staat werden aangeboden. Onderhoud lijkt al jaren niet meer te zijn uitgevoerd, en de muren of vloeren zijn vies. ‘Omdat het toch wel verkocht wordt’, leken makelaars en verkopers weinig tijd en aandacht te besteden aan het mooi en aantrekkelijk presenteren van de woning.

 

Op een krappe woningmarkt is het verstandig eerst een andere woning te kopen, voordat je je eigen woning te koop zet. Woningeigenaren die nu dus een woning te koop zetten, hebben hoogstwaarschijnlijk al een andere woning. Bij de koop hiervan is voor de hypotheek vaak rekening gehouden met een bepaalde minimale opbrengst van de oude woning. Nu de markt wat is afgekoeld, zullen ze meer moeite doen om die verkoopprijs te halen.

Meer tips & weetjes