Tweedehands auto kopen: drie tips

Als je een tweedehands auto koopt van een particulier, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je deze bij een dealer koopt. Daarnaast is er gigantisch veel aanbod. Hierdoor vind je vaak gemakkelijk en snel een tweedehands auto die aan je wensen voldoet, gewoon bij jou in de buurt. Met deze drie handige tips vind jij de beste occasion.

Check de officiële gegevens

Voordat je besluit om een bepaalde auto te verkopen, dien je altijd goed onderzoek te doen. Vraag de verkoper om zich te identificeren en controleer of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam van de verkoper. Daarnaast kun je het voertuigidentificatienummer (VIN) controleren. Dit wordt ook wel het chassisnummer of framenummer genoemd en staat onder de motorkap of net achter de voorruit. Indien dit nummer niet klopt kan het zijn dat het voertuig is gestolen. Duik in de onderhoudsgeschiedenis aan de hand van wat de verkoper vertelt en wat je terug kunt lezen in het onderhoudsboekje. De RDW biedt ook een gratis dienst aan waarmee je bepaalde gegevens op kunt vragen, zoals het aantal vorige eigenaren, de datum van de laatste tenaamstelling en de vervaldatum van de apk. Ook kun je van tevoren alvast kijken naar een goedkope autoverzekering, omdat je zonder verzekering niet de weg op mag.

Hoe ziet de auto er uit?

Wanneer je bij een tweedehands auto gaat kijken, zijn er een aantal zaken om op te letten. Controleer altijd de naden van de achterklep, motorkap en deuren. Deze horen recht te lopen. Als dit niet het geval is, heeft de auto mogelijk schade gehad in het verleden. Check ook of de banden hetzelfde zijn en of ze voldoende profiel hebben. Roest komt vooral voor rondom de achterklep, op de bumpers, aan de onderkant van de auto en op en in de wielkasten. Controleer of er lekkage is door in de achterbak te voelen of het vochtig is. Een muffe lucht kan ook duiden op eerdere lekkage.

Maak een goede proefrit

Het maken van een proefrit is een uitstekende manier om er achter te komen of de auto die je op het oog hebt helemaal in orde is. Check voor het rijden of de motorkap koud is. Als deze warm is heeft de eigenaar de auto alvast warm gereden, waardoor het niet duidelijk is of de motor goed start. Laat de radio uit tijdens het rijden en luister goed naar de geluiden die de auto maakt. Vreemde geluiden duiden op slijtage. Check ook het aangrijppunt van de koppeling. Wanneer je de koppeling ver op moet laten komen, kan het zijn dat deze versleten is. Doen alle waarschuwingslampjes en knoppen het? Werken de ruitenwissers, verlichting, de airco en andere functies? Dan zou het wel eens kunnen dat jij jouw nieuwe auto hebt gevonden!

De verkoop van tweedehands auto's is enorm gestegen in 2020. Ook bij weinig aanbod is het belangrijk dat je altijd kritisch blijft, want anders kan goedkoop als duurkoop uitpakken.

Meer tips & weetjes