LP barok hofmuziek Friedrich II,Musique Royale-199 004,1964

LP met barokmuziek die gespeeld werd aan het hof van Friedrich II (der Grosse), in Potsdam de paleizenstad in Duitsland.
Alle muziek gespeeld op autenthieke instrumenten.
Muziek uit de tijd van Johann Sebastian Bach en zijn zonen.
Datering:1964
Duitse persing
Label: Musique Royale ‎– 199 004
Titel: Am Hofe Friedrichs II. Potsdam
LP en hoes in vrijwel nieuwstaat (mint tot near to mint).
Op verzoek worden verdere detailfoto's toegezonden.

Korte biografie m.b.t. muziek.
Frederik II of Frederik de Grote was de beroemdste en meest omstreden telg uit het huis Hohenzollern. Hij was vanaf 1740 koning in Oost-Pruisen, keurvorst of markgraaf van Brandenburg en pas vanaf 1772 koning van geheel Pruisen.[2] Met zijn vader, de 'soldatenkoning' Frederik Willem I van Pruisen, had hij een gespannen relatie.
Frederik en de muziek[bewerken | brontekst bewerken]Frederik was een groot muziekliefhebber en een geoefend fluitspeler. Vanaf 1728 kreeg hij twee keer per jaar les van de Johann Joachim Quantz, die zich vanwege een plotseling binnenvallen van de boosaardige vader in een kast verstopte. In 1731 hoorde Frederik de opera Cleofide van Johann Adolf Hasse, tijdens een bezoek aan Dresden. Na het overlijden in 1733 van de keurvorst August II van Polen, die bijna failliet was, zijn een aantal musici naar Rupin getrokken, waaronder Franz Benda, die 53 jaar in zijn dienst zou blijven en zijn broer Johann Benda. Later zouden ook de jongere broers Georg en Joseph Benda in het orkest aangesteld worden. Aan de königliche Hofkapelle waren verder Carl Heinrich Graun (1735), de violist Johann Georg Pisendel, de klavecinist Carl Philipp Emanuel Bach verbonden. Frederik correspondeerde over muziek met Anna van Hannover en padre Martini en leverde het libretto voor de opera Montezuma van Graun. In 1741 stichtte hij de Staatsoper Unter den Linden. In januari 1742 bracht hij een bezoek aan de opera in Dresden en zag een uitvoering van een opera gecomponeerd door Johann Adolf Hasse; Algarotti stuurde hem de muziek van een aria achterna. Hasse schreef 80 fluitsonates voor Frederik, maar Frederik had een grotere voorliefde voor de composities van Muzio Clementi.
Het schrijven van fluitmuziek voor Frederik was niet altijd even makkelijk, want hij schijnt maatstrepen te hebben gehaat. Quantz werd in 1741 aangesteld als hofcomponist tegen een ongewoon hoog salaris, nadat Michel Blavet de post had afgewezen. Quantz componeerde ongeveer 300 concerti en 200 kamermuziekwerken in de galante stijl. In mei 1747 kreeg de 62-jarige Johann Sebastian Bach bij een bezoek aan het pas geopende Sanssouci een thema van Frederik opgelegd; Bach ging naar huis en schreef het zesstemmige Musikalisches Opfer.[20] Bach zou vervolgens "wereldberoemd" worden met dat meesterwerk. In 1774 kwam Wilhelm Friedemann Bach naar Berlijn, aanbeden door Amalia, een ongetrouwde zuster van Frederik.
Het oeuvre van Frederik de Grote bestaat uit drie wereldlijke cantates die verloren zijn gegaan, tal van opera-aria's, onder andere een gedeelte van een opera genaamd Il Re Pastore, vier fluitconcerten, 121 fluitsonates en enige marsen. Ook het Spaanse volkslied, de Marcha Real zou gebaseerd zijn op een compositie van Frederik.
Tracklist.
A1
–Friedrich II.*
Sinfonia D-Dur
A2
–Johann Joachim Quantz
Konzert G-Dur Für Querflöte, Streicher Und Continuo
B1
–Johann Sebastian Bach
Ricercare (A 3) Aus Dem "Musikalischen Opfer", BWV 1079
B2
–Carl Philipp Emanuel Bach
Trio F-Dur Für Baß-Blockflöte, Bratsche Und Continuo, Wq 163
B3
–Johann Gottlieb Graun
Triosonate F-Dur Für Querflöte, Violine Und Continuo

Companies, etc.·
Manufactured By – Deutsche Grammophon Gesellschaft Pressing Plant
Credits· Cello – Klaus Storck (tracks: B1 to B3)
· Conductor – Carl Gorvin (tracks: A1, A2)
· Flute – Hans-Martin Linde (tracks: B1 to B3), Hans-Ulrich Niggemann
· Harpsichord – Karl-Heinz Lautner (tracks: B1 to B3), Ralph Kirkpatrick (tracks: B1 to B3), Rudolf Zartner (tracks: B1 to B3)
· Liner Notes – E. H. Hiss
· Orchestra – Kammerorchester Emil Seiler (tracks: A1, A2), Stuttgarter Kammerorchester (tracks: B1 to B3)
· Viola – Emil Seiler (tracks: B1 to B3), Grete Niggemann (tracks: B1 to B3)
· Violin – Ulrich Grehling (tracks: B1 to B3)
  • Prijs bieden
  • Datum plaatsing 12-04-24
  • Conditie nieuw
  • Adverteerder overvol
  • Type aangeboden
  • Adverteert sinds 10-10-2007
  • Plaatsnaam Winterswijk
  • Telefoon 0543-519344
  • Bekeken 6 x
  • Snelcode info 23721658

Prijs te hoog? Doe een bod

LET OP! Na verzending ontvang je een e-mail waarmee je de bieding dient te activeren.
Je bod €
E-mail
Bezorgservice
--------------------------------------------------->