Borstkanker; hoe ben je er op tijd bij?

Borstkanker; hoe ben je er op tijd bij?

 

Dat 1 op de 7 vrouwen in Nederland de diagnose borstkanker krijgen wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat, ondanks dat de overlevingskansen aanzienlijk gestegen zijn, er nog jaarlijks meer dan 3.000 mensen aan de ziekte?

 

Er op tijd bij zijn, is dus belangrijk. Dat betekent dat je de symptomen van borstkanker op tijd moet herkennen, liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. Maar hoe herken je borstkanker nu eigenlijk?

 

Alert blijven

Het belangrijkste is alert blijven. Weten wat wel of niet bij jouw borst hoort. Daarbij is het belangrijk om je weten dat veel afwijkingen of symptomen in je in de borst geen kanker zijn. Door je borsten regelmatig te onderzoeken, weet je wanneer er iets afwijkends is en wanneer een afspraak bij je huisarts en verder onderzoek nodig is. Verder is het verstandig om een goed passende bh te dragen en bij het sporten je borsten altijd te ondersteunen met een goede anita sport bh. Je borsten hebben namelijk veel meer te verduren dan jij in eerste instantie denkt. Ook bij kleine borsten. Een sport bh met vulling is dan een goede optie.

 

Knobbeltjes

Het meest gehoorde en voorkomende symptoom is het ‘knobbeltje’. ‘Dit ‘knobbeltje’ is een verdikking of verharding in je borst. Dit ‘knobbeltje’ voelt anders aan dan de bobbeligheid die je normaal opmerkt in je borsten. Maar knobbeltjes kunnen heel verschillend aanvoelen. Het kan aanvoelen als een knikker maar ook als een wat harder of stugger plekje, een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is. In elk geval voelt het anders dan de rest van je borst. Een ‘knobbeltje’ in de borst kan wijzen op een tumor, maar kan ook een cyste (een met vocht gevulde holte) of een bindweefselknobbel zijn.

 

Veranderingen van je tepel

Niet alleen ‘knobbeltjes’ maar ook andere veranderingen in je borst zelf of rondom je tepel kunnen een symptoom van borstkanker zijn. Zoals een schilferige huid rondom je tepel of wanneer er vocht uit de tepel komt. Let ook tepelkorstjes, een ingetrokken tepel, pijn in de tepel, vocht uit de tepel (bloederig, groen, waterig of melkachtig) en/of zweren op/rond de tepel.

 

Wanneer moet je naar de huisarts

Eigenlijk kun je aanhouden dat veranderingen die jij vreemd vindt, altijd een reden zijn voor verder onderzoek. Dat kan zijn dat er een pijnlijke plek is waarbij het weefsel anders aanvoelt of een slecht genezend plekje. Ook een plotselinge veranderingen in vorm en grootte van de borst is of als je borst warm aan voelt en/of rood ziet. Ook een verdikt strengetje naar de tepel, putjes of deukjes in de huid of verandering in de textuur van je huid zijn allemaal redenen om een afspraak bij je huisarts te maken.

 

Wanneer controleren

Het is dus goed om regelmatig te controleren. Zet een reminder in je agenda. Want eerlijk is eerlijk ook over een paar jaar wil jij de Zebra tas van je dochter nog zelf inpakken toch? Confronterend? Gelukkig, want zo belangrijk is borstonderzoek!

Meer tips & weetjes
--------------------------------------------------->