Vier tips voor het kopen van tweedehandsmeubels

Een van de beste manieren om geld te besparen als het gaat om het kopen van nieuwe meubels, is door tweedehands te winkelen. Veel mensen denken dat ze hierdoor thuiskomen met oude stukken die versleten zijn en niet bij elkaar passen, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. In Nederland kun je op veel sites geweldige tweedehandsmeubels kopen, terwijl dit ook mogelijk is in de vele kringlopen in ons land. Nadat je meubels hebt gekocht met behulp van de onderstaande tips moet je overigens wel je inboedelverzekering aanpassen. 

 

Opnieuw stofferen

De eenvoudigste en goedkoopste manier om een ​​oud meubel nieuw leven in te blazen, is door het opnieuw te  stofferen. Veel oudere stukken zijn nog steeds behoorlijk structureel gezond en hebben gewoon een facelift nodig voordat ze zo goed als nieuw worden. Vaak zijn oudere meubels extreem duurzaam en slijtvast dus kunnen ze nog erg lang mee ook al zien ze er niet echt mooi meer uit. Een andere goede tip met niet-overeenkomende meubels zoals stoelen of voetenbankjes is om ze opnieuw te bekleden of te verven in hetzelfde ontwerp.

 

Probeer eerst

Of het nu een fauteuil is of een antieke ladekast, het is het beste om eerst te proberen voordat je iets koopt. Voor banken en stoelen, ga er een paar minuten op zitten om erachter te komen of er een hard stuk hout in je rug prikt bijvoorbeeld. Voor kasten, dressoirs en andere stukken, open alle deuren en laden om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Leun of duw op tafels vanuit een hoek om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun voeten staan. Op deze manier ga je, als je iets aantreft dat beschadigd is of kleine reparaties nodig heeft, in ieder geval de aankoop in, gewapend met nauwkeurige kennis over de staat van het meubilair.

 

Massief hout

Kies bij het winkelen voor meubels gemaakt van massief hout altijd hardhout zoals esdoorn en eiken in plaats van zacht hout zoals grenen. Zacht hout is namelijk gemakkelijk te versnipperen, terwijl er ook eenvoudig kuiltjes in kunnen komen. Daarnaast is het beschadigen van de zachte houten meubelstukken een fluitje van een cent en het zal na verloop van tijd gaan verzakken en kromtrekken. Hardhout gaat veel langer mee en het is gemakkelijk om hun glans te herstellen met een beetje polijsten en inspanning. Daarom is het zeker een aanrader om alleen meubels van massief hout aan te schaffen in een kringloopwinkel.

 

Upcyclen en hergebruiken

Er zijn veel innovatieve manieren om oude meubels om te toveren in geweldige nieuwe stukken voor je inrichting. Voor een kapotte tafel met slechts twee goede poten, snijd hem doormidden en bevestig hem aan een muur, misschien als nachtkastje of een kleine tafel. Een ander idee is om een ​​oud dressoir te nemen en het opnieuw te gebruiken als badkamermeubel of klein amusementscentrum. Met een scherp oog kan zelfs het oudste en meest beschadigde meubelstuk opnieuw worden gebruikt in iets geweldigs. Zo kun je eenvoudig geld besparen! 

 

Meer tips & weetjes
--------------------------------------------------->